Stil på nätet

Mode för kvinnor och män

Govino plastglas och deras miljöarbete

Sedan 1950-talet har det producerats över åtta miljarder ton plast i världen. En stor del av plasten är inte nedbrytbar, och befinner sig i naturen eller på soptippar i detta nu. Det här skriver Govino på sin blogg, och hänvisar till forskare.

Govino tillverkar professionella plastglas för vinprovning. De lanserade vinprovarglasen år 2008, och fick snabbt priser och utnämningar i olika delar världen. Idag används de inte bara för vin, utan även för till exempel whisky, öl, rom och champagne.

Klimatkonferens i Portugal

Produkterna har blivit populära, och Govino säljer följaktligen en mycket stor mängd plastglas varje år. På deras blogg skriver de att de ”tar ansvar” och att de besökte en klimatkonferens, Climate Change Leader Ship, i Portugal i år.

På konferensen samlas stora delar av vinbranschen, från olika delar av världen. På agendan stod klimatlösningar för vinindustrin. På scenen talade aktivister, forskare och ett antal ledare från några av världens största företag.

Beslut togs

Efter att ha besökt konferensen, skriver Govino på sin blogg att de blev inspirerade. För att göra deras produkter valde de att ta bort de plastpåsar som finns runt varje plastglas, i varje förpackning. Som substitut ordnade man så att de lindades in av papper istället.

Kort nedbrytningstid

Hur lång tid det tar för papper att brytas ned i naturen varierar, beroende på vilken typ av papper det är. Just detta framgår dock inte av blogginlägget. Plastbestruket papper har en nedbrytningstid på ungefär fem år. ”Vanlig” papper bryts ned betydligt fortare än så. Organisationen Håll Sverige Rent skriver på sin hemsida att det ungefär tar en månad för en papperskasse att brytas ned.

Plast är energisnålare – men har lång nedbrytningstid

Samtidigt säger en forskare från Umeå universitet att papperskassar ger 50 procent mer utsläpp än plastpåsar. Anledningen till det är att det krävs betydligt mer energi för att tillverka dem, jämfört med plastpåsar. Hur väl det här kan appliceras på Govino, och förpackningarna runt deras plastglas, låter vi vara osagt. Forskaren konstaterar också att papper har fördelen att det ju är nedbrytbart – något som plast inte är. Han påpekar också problemen med plast i havet.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Stil på nätet

Tema av Anders Norén