Stil på nätet

Mode för kvinnor och män

Populärmusik från Vittula

Filmen Populärmusik från Vittula är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige 2004. Premiären skedde i Pajala den 20 september 2004, sedan i 49 städer i Norrland den 24 september och i övriga Sverige den 1 oktober. Filmen fick bland annat en Blue Star Film Award 2005 som årets bästa svenska film i Göteborg.

Filmen är baserad på en roman med samma namn som är skriven av Mikael Niemi och som blev väldigt populär och trycktes och såldes i många exemplar när den kom ut. I filmen talas svenska, finska och tornedalsfinska och spelades till största delen in i samhället Tärendö som ligger fyra mil om Pajala. Filmen regisserades av Reza Bagher. I rollerna kan man se Max Enderfors som Matti i 15-årsåldern, Andreas af Enehielm som Niila, Lasse Beischer som Matti i 40-årsåldern, Björn Kjellman som musikläraren Greger, Sten Ljunggren som Mattias farfar, Jarmo Mäkinen som Niilas pappa Isak och Lennart Jähkel som Mattis ena farbror Einari.

Handling i filmen

Filmen som bygger på en delvis självbiografisk bok handlar om livet i byn från 1960-talet och framåt, sett ur två pojkars perspektiv. Den lugne Matti och den spontane Niila träffas redan som små pojkar och utvecklar en vänskap. De går sedan i samma klass, lär sig tycka om tjejer och spelar musik tillsammans och drömmer om att bli rockstjärnor. I filmen får vi följa deras uppväxt genom barndomen och ungdomen.

Filmen utspelar sig i Tornedalen, nära finska gränsen, som också är en plats där invånarna känner sig utanför det övriga Sverige. De upplever sig annorlunda, och identifierar sig varken som svenskar eller finnar. Matti och Niila upptäcker rock´n roll och utforskar sin sexualitet i det barnrika kvarter i utkanten av Pajala som kallas för Vittulajänkkä och som förkortas Vittula. Vittula betyder Fittmyren och är en rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten.

Populärmusik från Vittula är en tankeväckande och bra berättelse om barndomsvännerna Matti och Niila och deras uppväxt i en stram och konservativ miljö. Filmen har humor men lyfter samtidigt viktiga ämnen som barnuppfostran då Niila misshandlas av sin pappa. Även om hur familjens och kyrkans roll blivit i ett litet samhälle.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Stil på nätet

Tema av Anders Norén