Stil på nätet

Mode för kvinnor och män

Slipp ömma fötter med pelott

Många har obekväma skor som inte funkar bra för ens fötter. Detta kan leda till obehag som ömma framfötter och onödig smärta. För att slippa problem med fötterna kan man använda sig av en pelott, ett typ av inlägg som används för att avlasta fotens främre valv. Man kan ha flera olika problem med sina fötter och i många fall är lösningen så enkel som att lägga pelotter i skorna. Symptom som visat sig kunna avlastas med hjälp av en pelott är splay foot och Mortons nervknuta.

Så funkar det

Det viktigaste då man använder pelott är att den är placerad rätt i skon. Den ska hjälpa till att lyfta upp fotvalvet som annars lätt sjunker ihop. Ett hopsjunket främre valv kan nämligen leda till en mängd belastningssmärtor och problem med fötterna. För att på ett effektivt sätt åtgärda fotvalvet är pelotten högst vid fotens mitt.

Olika typer av pelotter

Det finns flera olika sorters pelotter och ofta behöver man testa sig fram innan man hittar sin favorit. Vilken pelott som funkar bäst beror i slutändan på vilken problematik man har och hur ens fötter ser ut. Några vanliga typer är:

  • Pelottsula
  • T-pelott
  • Drop-pelott

Det vanligaste valet är pelottsulan som man helt enkelt klistrar fast på skons befintliga innersula. Eftersom sulan täcker hela skons inre är det mycket enkelt att placera den rätt. Pelottsulor finns både i helsula och trekvartssula. En T-pelott klistras i stället fast på en befintlig sula, och ser till att höja upp fotvalvet precis där det behövs. Det innebär att skons sula inte höjs upp, vilket kan vara en fördel, men att man måste vara lite mer noggrann då man placerar den. Drop-pelotten placeras på samma sätt som T-pelotten, men har en lite annorlunda utformning.

Hur man placerar sin pelott

Det viktigaste då man köpt en pelott är att den placeras på rätt ställe i skon. Om den hamnar för långt fram eller bak gör den nämligen ingen nytta. En riktigt placerad pelott ska sitta precis bakom fotens främre trampdyna. Det är bra att klistra fast den med liten mängd klister och testa innan man fäster den ordentligt. På så vis kan man prova att gå i sina skor för att se om placeringen känns bra.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Stil på nätet

Tema av Anders Norén